Beveilig uw router

Wifi-wachtwoorden eenvoudig te kraken

Duizenden wifi-netwerken van klanten van Ziggo, KPN, Tele2 en andere providers zijn makkelijk te kraken. Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Beveilig
Nieuwsuur meldt dat het gaat om wifi-netwerken waarvan het wachtwoord na de installatie nog niet is aangepast. De toegangscode is dan gemakkelijk ‘uit te rekenen’.

Door elkaar husselen

Providers geven iedere router een eigen naam (SSID) en wachtwoord mee. Met de naam kun je in de lijst met beschikbare wifi-netwerken op je telefoon of computer jouw netwerk vinden. Het wachtwoord is een variant van die naam, en daardoor is deze vaak gemakkelijk te achterhalen. ‘Als de wifi-naam bijvoorbeeld aanbieder1234 is, dan husselen ze die door elkaar en maken daar dan simpel gezegd aanbieder4321 van’, aldus onderzoeker Roel Verdult.

Een half jaar geleden hebben de onderzoekers aan de universiteit dit al aan de providers gemeld, zodat zij hun klanten konden waarschuwen. De providers raden hun klanten aan om het wifi-wachtwoord te veranderen, maar die doen dat vervolgens niet.

Of het wachtwoord verandert zonder toedoen van de klant. ‘Soms schiet de router na een aanpassing van de provider terug naar de fabrieksinstellingen en dus naar het onveilige wachtwoord’, vertelt Verdult. ‘Honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen wifi-netwerken lopen gevaar.’

Meekijken en computers overnemen

Wanneer een hacker is verbonden met het wifi-netwerk kan deze zien waar de computers binnen dit netwerk mee bezig zijn. Onderzoeker Carlo Meijer vertelt: ‘We kunnen meekijken met wat mensen op het internet doen en e-mails die langskomen inzien. Ook kunnen we computers op die manier overnemen en daar alles mee doen. ik zou zo 1000 euro van je kunnen overmaken.’

Hackers kunnen ook toegang krijgen tot andere apparaten wanneer zij verbinding hebben met het netwerk, beveiligingscamera’s bijvoorbeeld. ‘Die beelden zijn te manipuleren, of de camera kan worden uitgezet. Dieven hebben dan vrij spel ‘, aldus Meijer.

Verdult waarschuwt: ‘Als er illegale dingen worden gedownload zoals kinderporno en er wordt geconstateerd dat dat is gedaan via jouw internetverbinding, dan kan de politie zomaar bij jou op de stoep staan’.

Wijzig je wachtwoord

Huijbregts ICT adviseert klanten hun standaard wifi-wachtwoord te wijzigen.

Het wijzigen van je wifi-wachtwoord werkt bij alle providers ongeveer hetzelfde. Wij zetten enkele links naar stappenplannen op een rij.

Bedenk een sterk wachtwoord

Je wilt het wachtwoord aanpassen, maar weet je zeker dat je een goed en sterk wachtwoord gekozen hebt? Het is heel simpel om een slim wachtwoord te bedenken dat je ook nog eens goed kunt onthouden. Maak hiervoor gebruik van een wachtwoordzin. Neem een simpele zin. Het liefst een zin die een waarheid en cijfers bevat. Een voorbeeld hiervan is de zin: Mijn huis is nummer 43 aan de Schoolstraat. Dat is zo, ik woon daar inderdaad en het bevat het getal 43. Deze zin kun je via de volgende stappen omzetten in een sterk wachtwoord.

Stap 1
Kort de zin in waar mogelijk en vereenvoudig hem. De voorbeeldzin wordt dan: Mijn huis is nr 43 aan de Schoolstraat.

Stap 2
Neem nu van ieder woord de eerste letters (en cijfers) en vervang ‘aan’ door @ (je zou ook een i in ! kunnen vervangen). De zin wordt: M h i n 43 @ d s.

Stap 3
Van de overige klinkers maak je hoofdletters. Het sterke wachtwoord wordt: MhIn43@ds.

Dit wachtwoord kun je gerust ergens opschrijven, zonder dat het direct in verband gebracht wordt met een wachtwoord. Ook kun je hem een stuk gemakkelijker onthouden, dankzij de simpele zin die je ervoor hebt gebruikt. Maak het criminelen niet te gemakkelijk en wijzig je standaard wachtwoord zo snel mogelijk in een sterk wachtwoord. Vergeet niet dit regelmatig te doen, om zo je wifi-netwerk nog beter te beveiligen.

Mocht het u toch niet lukken om het wachtwoord te wijzigen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen zodat wij u verder kunnen helpen.

U kunt ons bereiken via info@185.56.145.62 / 0765974499 of u kunt onze contact pagina gebruiken.

Bron: Nieuwsuur